Sadownicy nazywają gruszki “darem bogów”, a dietetycy “potęgą żywieniową”. Dla nas to przede wszystkim pyszny owoc! Niestety, korzyści zdrowotne wynikające z gruszek są niedoceniane. Jedzenie gruszek ogranicza apetyt. Są one pełne składników odżywczych, błonnika i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Poznaj bardziej szczegółowo, 5 powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!
Zobacz też: Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem
1. Gruszki są dobre dla Twojego serca
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych i wiele badań wskazuje na to, że do 2020 roku będzie to główna przyczyna zgonów na całym świecie. Wierz lub nie, ale gruszka dziennie może pomóc uchronić się przez atakiem serca i udarem. Główną przyczyną jest to, że gruszki są bogate w błonnik, który pomaga zachować zdrowe serce. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!