Sadownicy nazywają gruszki “darem bogów”, a dietetycy “potęgą żywieniową”. Dla nas to przede wszystkim pyszny owoc! Niestety, korzyści zdrowotne wynikające z gruszek są niedoceniane. Jedzenie gruszek ogranicza apetyt. Są one pełne składników odżywczych, błonnika i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Poznaj bardziej szczegółowo, 5 powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!
Zobacz też: Naleśniki gruszkowo-żurawinowe
3. Gruszki pobudzają potencjał umysłowy i zwiększają poziom energii
Jedna średnia gruszka zawiera 15% dziennego zalecanego spożycia miedzi. Ten rzadko spotykany minerał pomaga nam utrzymać zdrowy układ nerwowy i zwiększa nasz potencjał umysłowy.
Jeśli wczesnym popołudniem czujesz się ociężały, gruszka będzie znakomitą przekąską dla Ciebie! Zwiększa poziom energii i da Ci siłę na realizację wszystkich zadań. Gruszki są doskonałym źródłem fruktozy i glukozy, które pomogą Ci utrzymać utrzymać się na najwyższych obrotach przez cały dzień
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!