Cynamon. Przyprawa znana od lat, wykorzystywana w kuchni jako dodatek do potraw i deserów. Jednak czy mamy o niej większą wiedzę? Oto kilka ciekawostek, który przybliżą Wam właściwości dotyczące cynamonu właśnie.
250 GATUNKÓW
Cynamonowiec obejmuje około 250 gatunków drzew i dużych krzewów, uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najbardziej znani przedstawiciele tej rodziny, to cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz kasja (Cinnamomum cassia). To właśnie z wysuszonej kory cynamonowca otrzymuje się jedną z najbardziej znanych przypraw.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















