Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!
Imbir – to trzeba wiedzieć
Zanim kolejny raz użyjesz imbiru w swojej kuchni, koniecznie dowiedz się skąd imbir przywędrował do Polski. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, które zostały przywiezione do Europy. Najwyższej jakości gatunek pochodzi z Jamajki, ale uprawiany jest również w Indiach, Chinach i Malezji. Imbir znalazł swoje zastosowanie jako roślina lecznicza, przyprawa, ale także jest rośliną ozdobną.
Imbir w sklepach
W dużych supermarketach i coraz częściej w mniejszych sklepach możemy kupić świeży imbir. Cena za kilogram – od 25zł nawet do 50 zł.
Imbir jest źródłem witaminy B1, B2, C, fosforu, żelaza, potasu i białka. Świeży korzeń należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej zawinąć go w ręcznik papierowy, włożyć do plastikowego pudełeczka i trzymać w lodówce.
W sklepach łatwo dostać imbir mielony, suszony oraz marynowany. Ten ostatni doskonale oczyszcza nasze kubki smakowe, dlatego podawany jest do sushi.
Na kolejnej stronie poznasz dwa zastosowania imbiru!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















