Burak ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom – tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Oto 7 innych powodów, dla których warto jeść buraki.
100 g świeżego warzywa to nieco ponad 40 kcal. Zjadanie dużych ilości buraków w połączeniu z aktywnością fizyczną stymuluje również rozwój masy mięśniowej i poprawia wydolność fizyczną organizmu. Zawarty w burakach betacyjan (czerwony błonnik) nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i wydalany jest w organizmie z kałem i moczem, które mogą mieć dzięki temu czerwoną barwę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















