Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego układu odpornościowego jest witamina C. Jest ona również potrzebna do normalnego wzrostu i naprawy tkanek. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witaminy C, jest odpowiednia żywność. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminę C, które możemy spożywać na co dzień. Jest to szczególnie ważne wiosną, kiedy wiele osób cierpi z powodu jej niedoboru. Oto 10 znakomitych źródeł witaminy C!
5. Marchewka
Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, błonnika, magnezu i witaminy C. Spożywanie marchewki może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, poprawić zdrowie oczu i pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi. Śmiało sięgaj zarówno po marchewki surowe, jak i gotowane. Co więcej, marchew ma właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w rozmaitych bólach – bóle głowy, bóle brzucha, a także łagodzi wszelkie stany związane z zapaleniami. Poza tym, wspomniany już beta-karoten, stymuluje produkcję białych krwinek, a tym samym pomaga organizmowi zwalczać komórki rakowe i nie tylko.
Na kolejnej stronie więcej!