Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego układu odpornościowego jest witamina C. Jest ona również potrzebna do normalnego wzrostu i naprawy tkanek. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witaminy C, jest odpowiednia żywność. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminę C, które możemy spożywać na co dzień. Jest to szczególnie ważne wiosną, kiedy wiele osób cierpi z powodu jej niedoboru. Oto 10 znakomitych źródeł witaminy C!
5. Marchewka
Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, błonnika, magnezu i witaminy C. Spożywanie marchewki może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, poprawić zdrowie oczu i pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi. Śmiało sięgaj zarówno po marchewki surowe, jak i gotowane. Co więcej, marchew ma właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w rozmaitych bólach – bóle głowy, bóle brzucha, a także łagodzi wszelkie stany związane z zapaleniami. Poza tym, wspomniany już beta-karoten, stymuluje produkcję białych krwinek, a tym samym pomaga organizmowi zwalczać komórki rakowe i nie tylko.
Na kolejnej stronie więcej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















