Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego układu odpornościowego jest witamina C. Jest ona również potrzebna do normalnego wzrostu i naprawy tkanek. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witaminy C, jest odpowiednia żywność. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminę C, które możemy spożywać na co dzień. Jest to szczególnie ważne wiosną, kiedy wiele osób cierpi z powodu jej niedoboru. Oto 10 znakomitych źródeł witaminy C!
7. Ananas
Co ciekawe, duży kawałek ananasa zawiera w sobie 30 mg witaminy C- czyli prawie połowę zalecanej dziennej dawki. Ananas zawiera w sobie też między innymi enzymy, które zmniejszają wzdęcia i poprawiają trawienie. Zawiera on także wodę, która pomaga utrzymać nawodnienie organizmu na odpowiednim poziomie.Jeśli masz niski poziom cukru we krwi, ogranicz jedzenie ananasa, bowiem ma on dużą zawartość cukru.
Na kolejnej stronie więcej!