Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego układu odpornościowego jest witamina C. Jest ona również potrzebna do normalnego wzrostu i naprawy tkanek. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witaminy C, jest odpowiednia żywność. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminę C, które możemy spożywać na co dzień. Jest to szczególnie ważne wiosną, kiedy wiele osób cierpi z powodu jej niedoboru. Oto 10 znakomitych źródeł witaminy C!
8. Sałata rzymska
Innym doskonałym źródłem witaminy C jest sałata rzymska, która w jednej główce zapewnia nam wypełnienie dziennego zapotrzebowania ponad normę. Sałata rzymska ma także dużo witaminy A, K oraz B1, B2, PP. Jest też bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo. Możesz dodać ją do koktajli, sałatki, czy też do kanapek. Świetnie sprawdza się w połączeniu z serami pleśniowymi i sosami na bazie majonezu.
Na kolejnej stronie więcej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















