Zatrucie pokarmowe jest spowodowane spożyciem produktów zainfekowanych przez bakterie, wirusy czy toksyny. Zasadniczo każde jedzenie może przyczynić się do zatrucia pokarmowego, jeżeli nie zostanie odpowiednio przygotowane czy też nie będzie przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Istnieje jednak kilka produktów, które stwarzają największe prawdopodobieństwo zatrucia. Oto lista 8 z nich.
JAJKA
Jajka oraz produkty i dania zawierające surowe jajka powodują bardzo wysokie ryzyko zatrucia Salmonellą. Żeby uniknąć zatrucia, należy upewnić się, że zarówno białko jak i żółtko są dostatecznie ugotowane. Salmonella jest bakterią, która łatwo się rozprzestrzenia na wielu powierzchniach, np. blacie kuchennym, innym jedzeniu, rękach, dlatego należy myć ręce zawsze po obcowaniu z jajkami, zarówno tymi, które przygotowujemy oraz tymi, których jeszcze nie otworzyliśmy (ale np. schowaliśmy do lodówki).
CZYTAJ DALEJ >>>