Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

8 przepisów na TANI I SMACZNY OBIAD (porcja nawet za 2 zł)

Dzisiaj krótko i na temat. Oto 8 pomysłów na tanie i sycące dania! Ciekawe czy kiedykolwiek próbowaliście choć jednego? W niektórych przypadkach koszt porcji nie przekracza nawet 2 zł!  

sa_1430385882pierogi

PIEROGI RUSKIE

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej osolonej wody

Na farsz:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • olej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na pierogi ruskie!

  1. Cebulę obierz, posiekaj.
  2. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
  3. Ziemniaki zmiel.
  4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na ciasto mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką (jeśli jest zbyt gęste, dodaj wody).
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj.
  7. Szklanką wykrawaj krążki.
  8. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
  9. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj.
  10. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
  11. Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
  12. Boczek pokrój w kostkę.
  13. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 2-3 minuty, zdejmij.
  14. Pierogi podawaj polane tłuszczem i boczkiem.
  15. Możesz je też podpiec w piekarniku.

CZYTAJ DALEJ >>>