Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

8 przepisów na TANI I SMACZNY OBIAD (porcja nawet za 2 zł)

Dzisiaj krótko i na temat. Oto 8 pomysłów na tanie i sycące dania! Ciekawe czy kiedykolwiek próbowaliście choć jednego? W niektórych przypadkach koszt porcji nie przekracza nawet 2 zł!  

sa_1430385882pierogi

PIEROGI RUSKIE

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej osolonej wody

Na farsz:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • olej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na pierogi ruskie!

  1. Cebulę obierz, posiekaj.
  2. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
  3. Ziemniaki zmiel.
  4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na ciasto mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką (jeśli jest zbyt gęste, dodaj wody).
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj.
  7. Szklanką wykrawaj krążki.
  8. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
  9. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj.
  10. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
  11. Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
  12. Boczek pokrój w kostkę.
  13. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 2-3 minuty, zdejmij.
  14. Pierogi podawaj polane tłuszczem i boczkiem.
  15. Możesz je też podpiec w piekarniku.

CZYTAJ DALEJ >>>