8 przepisów na przygotowanie śledzia. Lubicie te ryby czy gustujecie w innych? Poniżej znajdziecie inspiracje na przygotowanie sałatki, marynaty czy przekąski śledziowej.
ŚLEDŹ W POMIDORACH Z CEBULKĄ
- 60 dag płatów śledziowych
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 8 cebul
- 4 łyżki majonezu
- oliwa
- sól
- pieprz
1. Płaty pokroić w plastry ok 1 cm i wyłożyć spód przygotowanej formy.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy oraz 4 łyżki wody. Smażymy razem ok. 4 minuty, przyprawiamy do smaku.
Odstawiamy do wystudzenia.
3. Wystudzoną masę pomidorowo – cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną masą przykrywamy śledzie i odstawiamy do lodówki.