- 1 cebula
- 1 szt kiszona kapusta
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka oleju
- 15 dag pieczarek
- pieprz
- sól
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg żeberek wieprzowych
Ugotowane żeberka oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki, pokroić w plasterki. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i trochę poddusić. Wypłukać i ugotować kapustę. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, układać warstwami: połowę ziemniaków, kapustę, mięso, pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, przykryć pozostałymi ziemniakami, położyć kilka wiórek masła i zapiekać w piekarniku 50-60 min.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













