Polecamy przepis na śledzie po staropolsku z dodatkiem rodzynek, śmietany oraz innych składników zaproponowanych przez autora
Składniki:
- 40 dag solonych śledzi
- 4 cebule
- pół szklanki rodzynek
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 duża łyżka śmietany (moja inwencja)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (również moje dodatki)
Wykonanie:
- Śledzie wymoczyć przez noc w wodzie. Pokroić w paseczki.
- Rodzynki sparzyć wodą.
- Cebule obrać, poszatkować w piórka, dusić na oleju z dodatkiem masła, aż będzie zupełnie miękka. Dodać rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę i resztę składników, oraz ok ¼ szkl gotowanej wody. Wymieszać. Przekładać śledzie warstwowo lub po prostu wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić do lodówki na dobę.