Przepis na kurczaka z kieszonką idealny na specjalne uroczystości.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- groszek mrożony
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- ser żółty
- ziarna słonecznika
- żółtko
- pomidor
- wywar
Przygotowanie:
Pierś podzielić na pół i nożykiem zrobić kieszonkę tak, by nie przebić mięsa. Kieszonkę nadziać niewielką ilością groszku i posypać przyprawą do kurczaka. Skropić sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z ziarnami słonecznika i surowym żółtkiem. Nadziane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nie położyć plastry pomidora, przygotowaną mieszankę i skropić oliwą z oliwek. Podlać wywarem tak, by kurczak w połowie był zamoczony. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.