Przepis na kurczaka z kieszonką idealny na specjalne uroczystości.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- groszek mrożony
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- ser żółty
- ziarna słonecznika
- żółtko
- pomidor
- wywar
Przygotowanie:
Pierś podzielić na pół i nożykiem zrobić kieszonkę tak, by nie przebić mięsa. Kieszonkę nadziać niewielką ilością groszku i posypać przyprawą do kurczaka. Skropić sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z ziarnami słonecznika i surowym żółtkiem. Nadziane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nie położyć plastry pomidora, przygotowaną mieszankę i skropić oliwą z oliwek. Podlać wywarem tak, by kurczak w połowie był zamoczony. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













