Przepis na bardzo proste przygotowanie zapiekanki z mięsem i ziemniakami znakomicie nadają się na niedzielny stół.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 25 g masła
- 1 starta marchewka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana szalotka
- puszka fasoli czerwonej
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 mini kostka przyprawowa "Smażona cebula" Knorr
- 1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka śmietany 36%
- 200 ml mleka
- 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
- pieprz i sól
- 100 g startego sera
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj startą marchewkę i smaż 2 minuty. Wrzuć czosnek, cebulę i szalotkę. Smaż 2 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając widelcem, żeby mięso nie zbiło się w grudki. Dopraw pieprzem i mini kostką przyprawową "Smażona cebula" Knorr. Wymieszaj. Przełóż do przeźroczystej foremki do zapiekania. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Ułóż ziemniaki na mięsie o fasoli, wyrównaj szpatułką. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut.