Propozycja dania głównego dla 5 osób – klopsiki sezamowe w sosie słodko-kwaśnym.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego
- jajko
- 20 dag bułki tartej
- 1 duża czerwona papryka
- 2 białe części pora
- 20 dag ananasa z puszki
- sól, pieprz, olej sezamowy, sojowy
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- kostka jarzynowa
- przyprawa do chińskich potraw Kamis
- 3 dag ziarenek sezamu
- opakowanie makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Kotleciki:
Dodajemy do mięsa mielonego jajko, bułkę tartą, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sól, pieprz, przyprawę do potraw chińskich. Wszystko mieszamy i lepimy małe kuleczki o średnicy 2,5-3cm, a następnie obtaczamy w prażonych ziarenkach sezamu. Smażymy na oleju, aby się zarumieniły.
Sos:
Kroimy ananasa w małe cząsteczki, pora w krążki i paprykę w kostkę. Do garnka wrzucamy kostkę jarzynową i zalewamy szklanką wody, dodajemy sok z ananasa, który został w puszce, 2 łyżki sosu sojowego i wrzucamy warzywa. Dusimy przez 10-15 min. Na sam koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną.
Zalewamy makaron ryżowy gorącą wodą, odcedzamy i układamy z niego wianek na talerzu. Do środka wianka wkładamy kotleciki i polewamy sosem słodko-kwaśnym z warzywami.
SMACZNEGO!!!