Przepis na smaczną i zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków i filetu z indyka. Podajemy ją jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielną przekąskę. Przepis wierszem pisany i zapewne niewielu osobom znany.
Składniki:
- kapusta pekińska
- filet z indyka
- 3 pomidory
- 3 ogórki
- przyprawa do gyrosa lub kebaba
- pęczek zielonej pietruszki
- średni słoiczek majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mięso z indyka zgrabnie na małe kawałki tniemy
I połową przyprawy delikatnie sypiemy
Potem na patelni dokładnie je dusimy
Kiedy stygnie, kapustę bardzo drobniutko kroimy
A potem też w kosteczkę ogórka i pomidora –
Odkładamy i sosem zająć się jest już pora!
Majonez, ketchup i jogurt ze sobą porządnie mieszamy
I resztę przyprawy jeszcze do tego dokładamy
Potem warstwy kładziemy: mięso, ogórek następnie
Pomidor, kapusta i teraz sosem lejemy pięknie!
I dalej: pomidor, ogórek, indyk, pekinka, sos
Pekinki część zielona, pietruszka wieńczy stos!
Do lodówki wkładamy na godzinkę lub dwie
Na stół kładziemy i znika, nim zdążysz obejrzeć się :)))