Jako że jesień w pełni, a tym samym pora zbioru jabłek, prezentujemy znakomity przepis na szarlotkę. Po próbach znalezienia idealnego i najsmaczniejszego przepisu, ten jest sprawdzony i idealny. W artykule także przepis na kruche ciasto.
Przepis na dużą blachę szarlotki lub ok. 30-40 ciasteczek
Składniki:
- 3 jaja
- 0,5 kg mąki
- 250 g (kostka) twardego dobrego masła (nie margaryny) z lodówki
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 1 cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Kostkę masła połączyć z mąką przy pomocy noża aż masło się pokroi na małe kawałeczki.
- Wysypać na stolnicy obok mąki z masłem, szklankę cukru.
- Do mąki wbić 3 jaja i szybko wyrabiać ciasto rękami podsypując cukrem aż ciasto będzie połączone i nie będzie się sypać.
- Należy pamiętać żeby nie wyrabiać za długo, tylko tyle ile to konieczne do połączenia składników.
- Ciasto uformować w kostkę lub kulę i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
W czasie gdy ciastko mrozi się można przygotować jabłka – ok 10-12 sztuk jabłek obrać i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, dodać trochę wody, cynamonu, goździków (miodu lub cukru jeśli jabłka bardzo kwaśne) i dusić. Jak kto woli, można dusić do całkowitego rozgotowania, ale lepiej jak są twardsze kawałki. Ja na koniec dodaje 1-2 jabłek pokrojonych w talarki i duszę maksymalnie 2 minuty. W cieście wtedy trafia się na konkretniejsze kawałki. Jak się uda wyjąć goździki, jak nie – jedzący będzie miał niespodziankę.
- Włączyć piekarnik (elektryczny ok 180 st. C, gazowy ok 200 st. C)
- Przygotować blachę – nasmarować margaryną i wysypać bułką.
- Wyjąć ciasto z zamrażarki, odłożyć do zamrażarki 1/3 ciasta na posypkę, resztę kroić w 0,5 centymetrowe plastry.
- Wyłożyć na blasze, pozatykać dziury, pozakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec na złoty kolor (Ok 30 minut)
Na upieczone ciasto nałożyć jabłka na warstwę minimum 2 cm. Używając tarki o dużych oczkach pokryć jabłka warstwą wiórków pozostałego ciasta.
I znów do pieca na około 30 minut. Ciasto najlepiej jak przestygnie kilka godzin.
Ciasteczka – formujemy kulki i rozpłaszczamy, można posypać orzechami, pieczemy podobnie jak szarlotkę.
Smacznego!