Za oknem robi się cieplej więc mamy ochotę na coraz lżejsze posiłki. Propozycją na dziś jest przekąska z rzodkiewką. Do jej przygotowania będziemy potrzebowały pęczek rzodkiewki, twaróg, ząbek czosnku, jogurt i przyprawy do smaku.
Składniki:
- pęczek rzodkiewki,
- 2 łyżki zmielonego twarogu,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- 1-2 łyżeczki naturalnego jogurtu,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Rzodkiewkę opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Odciąć nać, zostawiając po kawałku zielonych pędów. Każdą rzodkiewkę przeciąć na 2/3 wysokości.
- Czosnek obrać przepuścić przez praskę.
- Ser wymieszać z czosnkiem, oliwą i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na rzodkiewki założyć po grubej warstwie twarogu. Każdą przykryć "czapeczką" z zielonymi pędami. Ułożyć na półmisku.