Doskonale zaostrzająca apetyt, a jednocześnie obfitująca w cenne składniki odżywcze przystawka.
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 dojrzałe awokado
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
mała cebula
łyżeczka oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Cebulkę drobno posiekać, dodać do niej odsączonego tuńczyka, oliwę i łyżeczkę soku z cytryny oraz pokrajaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Awokado dokładnie umyć, przekroić na pół, delikatnie wyjąć pestki, a miąższ skropić sokiem z cytryny. Każda połówkę nadziewać farszem tuńczykowym i od razu podawać.
uwagi:
Podobnie można przygotować nadzienie z wędzonego łososia, cebuli i posiekanych kaparów.