Wariacja na temat znanego francuskiego dania, czyli porów w sosie vinegret
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 min
liczba porcji: 4
składniki:
4 cienkie pory
2 duże, dojrzałe awokado
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki szczypiorku
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
1 łyżka octu winnego
sol, pieprz
przyrządzanie:
Pory oczyścić, usunąć zielone częsci, tak, żeby zostało 3/4 długości pora. Każdego pora nakroić płytko po długości. Dokładnie umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 2-3 minuty. Odsączyć i ostudzić.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Nastepnie delikatnie ze skórki wyjąć miąższ lub – w przypadku mniej dojrzałych sztuk – cienko obrać nożem. Pokroić go w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Pory pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Ułożyc na półmisku razem z awokado. Polać przygotowanym z podanych składników sosem. Posypać ugotowanym na twardo jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.
uwagi:
Sałatkę dobrze jest przed podaniem schłodzić. Doskonale nadaje się na przystawkę