Klasyczna pasta o bardzo rubasznej, ale i dosadnej nazwie - w swobodnym tłumaczeniu a la kurtyzana
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g spaghetti
1 puszka pomidorów
60 g kaparów
5 filecików anchois
2 strączki papryki chilli
2 ząbki czosnku
100 g czarnych oliwek
sól, pieprz, oregano
3-4 łyżki oliwy z oliwek
kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki
przyrządzanie:
Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą.
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. POdawać na ogrzanych wczesniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.
uwagi:
Zamiast makaronu spaghetti można użyć penne