
Kolejna ciekawa przystawka śledziowa - tym razem z korniszonkami, cebulką i kaparami
przepis z kuchni: duńskiej
czas: 25 minut + 3 godziny moczenia
liczba porcji: 6
składniki:
500 g matiesów
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki gęstej śmietany
2 małe cebule
po łyżce szczypiorku i koperku
3-4 posiekane korniszony
1 łyżka ketchupu
2 łyżki kaparów
1 łyżeczka łagodnego curry
2 jajka na twardo
gałązki kopreku
kilka kawałków papryczki chilli
sól, pieprz
przyrządzanie:
Śledzie moczyć w wodzie przez 2-3 godziny. Dokładnie odsączyć, a nstepnie moczyć prze pół godziny w mleku. Płaty osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Kapary, korniszony i cebulkę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Sos doprawić solą i pieprzem. Śledzie wyłożyć na półmisek, polać sosem, przybrać koperkiem. Ułożyć jaja na twardo pokrojone w ćwiartki, kapary oraz kawałki chilli.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













