Kawałki pangi marynowane w indysjskich przyprawach wraz z duszoną okrą świetnie smakują serwowane z kokosowym ryżem
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g filetów z pangi (lub żabnicy)
250 g okry
4 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżkeczka nasion kminku
1 łyżeczka garam masala
250 g ryżu
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka mleka
sól
przyrządzanie:
Pangę dokładnie oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Wymieszać kurkumę, chilli oraz 1/4 łyżeczki soli oraz nasiona kminku i tą mieszanką oprószyć kawałki ryby. Odstawić na kwadrans.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kawałki ryby i smażyć ok. 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Dodać pozostały olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 5 minut, dodać obrane skórki, posiekane pomidory oraz garam masala, a także pozbawioną końcówek, pokrojoną w kawałki okrę. Dusić pod przkryciem ok. 10 minut, doprawić do smaku solą. Następnie dodać rybę i chwilę razem podgrzewać.
Podawać z ryżem wymieszanym z wiórkami kokosowymi i mlekiem.