
Aż ciężko uwierzyć, że przed stuleciami nazwa ta oznaczała w języku niemieckim chleb trudny do zjedzenia, wręcz zakalec
Pumpernikiel wywodzi się z Niemiec, konkretnie z westfalii. Pierwsza wzmianka o tym chlebie pochodzi z .. 1450 roku!,
Jego receptura od lat była taka sama. Powstawał z gruboziarnistej mąki żytniej, z dodatkiem miodu lub melassy. Według niemieckich przepisów pumpernikiel piecze się bardzo długo nawet do 24 godzin w stosunkowo niskiej temperaturze, bo 120 stopni.
Przepis na pumpernkiel do Polski przemycił w 1926 roku Józef Adam, mieszkaniec wielkopolskich Rakoniewic, które na długo zasłynęły z wypieku tego chleba.
fot. robynmac/Dreamtime.com
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













