Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Carpaccio Żubrówkowe

Jeżeli zapytamy obcokrajowca jaką polską wódkę najbardziej zapamiętał, z trudem będzie próbował wymówić "Żu-brów-ka". Jednak ten popularny trunek ma więcej zastosowań niż te związane z ilością procentów. Okazuje się bowiem, że trawa żubrówkowa doskonale się sprawdza jako dodatek do różnych potraw (mięs, ryb, zup oraz deserów). Dlatego postanowiliśmy Wam zaprezentować cykl przepisów, sporządzonych przez Tomka Woźniaka. Zapraszamy do lektury!

Żubrówka_48_fot. Basia Misiurek i Magda Pawluczuk

czas: 20 min

liczba porcji: 2

składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łodygi cząbru
  • mała garść jagód
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 źdźbła trawy żubrowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 4 pomidory suszone
Do dekoracji:
  • liście musztardowca
  • mizuny
  • jadalne kwiaty
  • kawałek sera bursztyn

przyrządzanie:

Wymieszaj w miseczce nasiona wanilii z przeciętej laski razem z olejem z orzechów włoskich, oliwą, solą, pieprzem i posiekanym cząbrem. Taką marynatą natrzyj polędwicę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

 

W tym czasie na patelni podsmaż na oliwie jagody, dodaj ocet jabłkowy, posiekaną trawę żubrową, dodaj musztardę, orzechy nerkowca i pomidory suszone. Wymieszaj całość i zmiksuj blenderem, aby uzyskać konsystencję pesto.

 

Odwiń polędwicę z folii, pokrój ostrym nożem na nie za cienkie plastry, lekko rozpłaszcz palcami i ułóż na talerzu. Skrop mięso pesto, posyp mieszanką liści, kwiatami i na koniec polej delikatnie olejem z orzechów włoskich, solą grubo zmieloną oraz odrobiną startego sera bursztyn.

 

Smacznego!