Prezentujemy kolejny z serii przepisów Tomka Woźniaka, który wykorzystuje trawę żubrówkową. Tym razem spróbujmy czegoś egzotycznego!
czas: 10 min
liczba porcji: 2
składniki:
- 100 g łososia
- 100 g tuńczyka
- 1 zielony ogórek
- 1cm kawałek imbiru
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- 2 łyżki marynowanych glonów np.: wakame
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kilka listków mięty
- 1 łyżka sezamu
- 1 zielone chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 źdźbło trawy żubrowej
przyrządzanie:
Pokrój surową rybę w kostkę a ogórek na cienkie 1cm kawałeczki i wymieszaj w misce. Dodaj starty imbir oraz posiekany marynowany, glony, olej sezamowy, miętę, sezam i wymieszaj. Następnie dodaj posiekane chili oraz dopraw sosem sojowym.
Na koniec zmiksuj trawę żubrową na pył i dodaj do tatara i wymieszaj. Tatar możesz podawać od razu lub odstaw do lodówki na kilka godzin aby przeszedł smakiem przypraw. Poke Poke podawaj samemu lub z letnim ryżem do sushi. W wersji lżejszej wybierz brązowy ryż.
Smacznego!