Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Cukinia, cieciorka i suszone pomidory – sałatkowe cudo!

Powoli zbliża się jesień i sałatki na naszych stołach zaczynają zastępować cięższe, gorące dania. Sałatka z cukinią, cieciorką i suszonymi pomidorami jest świetnym konsensusem pomiędzy jesienią, a latem! Połączenie lekkiej sałaty z przysmażoną cukinią i ugotowaną cieciorką nasyci, ale nie przygwoździ nas jeszcze do fotela, wciskając na nogi cieple kapcie...

zdjecie

składniki:

  • pół średniej cukinii
  • garść cieciorki przed ugotowaniem (jeżeli korzystamy z cieciorki z puszki bierzemy jej ok. 1/3 opakowania)
  • garść oliwek: zielone i czarne
  • garść suszonych pomidorów
  • kiełki rzodkiewki
  • sałata, rukola
  • przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, czosnek
  • olej lniany

przyrządzanie:

  • Gotujemy cieciorkę ok. 40 minut. Należy pamiętać jednak, że trzeba ją dobę wcześniej zacząć moczyć w zimnej wodzie. De facto może to być krócej niż doba, 12 godzin spokojnie wystarczy. Jeżeli nie mamy czasu możemy też użyć cieciorki z puszki.
  • cukinię podsmażamy na oleju kokosowym i lekko dusimy na małym ogniu, po dodaniu odrobiny wody (odrobiny, bowiem cukinia sama w sobie ma jej dużo)
  • oliwki kroimy na plasterki, podobnie suszone pomidory
  • łączymy wszystkie składniki, posypujemy przyprawami (proponuję oregano, pieprz ziołowy i czosnek), polewamy olejem lniany

 

SMACZNEGO!