Prosty i inny sposób na przygotowanie dania z kurczaka. Soczyste mięso, wypływający ser i masełko. Palce lizać!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka (podwójne)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 4 łyżeczki masła
- 3 jajka do panierki
- bułka tarta i mąka
- ok. 100 g sera żółtego w kawałku
- sól , pieprz, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie
przyrządzanie:
- Zeszklij na patelni drobno pokrojony czosnek, gdy przestygnie połącz z masłem.
- Następnie umyj piersi, osusz, pokrój i ostrożnie rozbij przez folię spożywczą, aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury.
- Dopraw filety solą, pieprzem, ziołami i papryką mieloną do smaku.
- Ser pokrój na grube paski, posiekaj drobno koperek i nałóż po kolei na 4 przygotowane filety po porcji sera żółtego, masła z czosnkiem i koperkiem.
- Zwijaj od najszerszej części fileta. Trzeba tę czynność zrobić dość zwarcie, aby podczas smażenia kotlet się nie rozpadł.
- Przed smażeniem obtocz w jajku i w mące, smaż na rozgrzanym oleju do czasu aż zarumienią się na złoty kolor.