Słodki, rozpływający się w ustach kokosowy przysmak rozpieści Twoje kubki smakowe. Sprawdź prosty przepis na domowe Rafaello!
liczba porcji: 20 sztuk
składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 50g masła
- 25g cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych do masy
- około 20 obranych migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
przyrządzanie:
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W misce ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę, cały czas energicznie mieszając.
- Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko ostrożnie łyżeczką.
- Na około 30 minut odstawiamy masę do lodówki.
- Formujemy małe kuleczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), w każdej umieszczamy po jednym migdale.
- Kuleczki dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Chłodzimy ponownie w lodówce mniej więcej przez 2 godziny.
- Smacznego!