Przepis ten cieszy się u mnie w domu największym powodzeniem. Słodkie ciasto z niezwykłym rozpływającym się w ustach nadzieniem i owocami. Palce lizać
Sam w sobie przepis jest bardzo prosty potrzeba;
Na ciasto
45 dag maki
20 dag margaryny zimnej
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
łyż proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Nadzienie
250 gr. serka mascarpone
2 jajka
puszka skondensowanego mleka słodzonego
Dodatkowo
Owoce wg uznania u mnie borówki 🙂
Składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy. Wstawiamy na ok 30 min do lodówki.
Przygotowujemy formy do tartaletek smarując masłem i obsypując bułką tartą. Wałkujemy ciasto na ok 4 milimetry i wykładamy formy. Nakłuwamy dno widelcem.
Podpiekamy w piekarniku nastawionym na 180*C przez ok 15 min
W tym czasie miksujemy wszystkie składniki na nadzienie. Po podpieczeniu tartaletek wlewamy do środka powstałą masę mascarpone i pieczemy razem 25-30 min, aż nadzienie stanie się zwarte i przybierze piękny złotobrązowy kolor. Tarteletki jeszcze ciepłe przyozdabiamy owocami. Najlepiej smakują z owocami borówki. Ale każdy wybiera owoce wg. uznania.
SMACZNEGO 🙂