ŚWIĄTECZNA ROLADA
~Składniki:
Na ciasto:
* 7,5 dag mąki pszennej
* 7,5 dag mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 15 dag cukru
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru waniliowego
Na krem:
* 2 szklanki słodkiej śmietanki
* 3 łyżeczki cukru
* 1/2 galaretki malinowej
* 1/2 galaretki cytrynowej
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* wiórki kokosowe
~Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć mąkę, pianę z białek i masę z żółtek, wymieszać, podzielic na 2 części do jednej dodać kakao. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto na przemian ciemne i jasne, wyrównać nożem, by powstała mozaika. Piec 10-15 minut w 220*C, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier, przykryć drugą ściereczką, wystudzić. W dwóch naczyniach przygotować galaretkiw połowie wody, wystudzić. Śmietankę ubić, podzielić na pół, do jednej części dodać galaretkę malinową i wiórki kokosowe, do drugiej cytrynową i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Krem rozsmarować na cieście, zwinąć roladę.