Zdrowy sposób na posiłek? Oczywiście, że sałatka! Mamy dziś dla Was propozycje warzywnego przysmaku z kurczakiem i grzankami!
składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 100 g małych grzanek (najlepiej własnej roboty)
- 4 łyżki oliwy
- 1 duża pierś kurczaka
- 1/4 szklanki czerwonej kapusty
- 50 g wiórek parmezanu
- 1 małe jajko
- bułka tarta (do panierki)
- ogórek do ozdoby
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- mała łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- sól/pieprz
przyrządzanie:
- Umyte mięso kroimy na pół (na dwa kotlety).
- Mięso posypujemy solą i pieprzem. Moczymy w jajku, potem w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Usmażone z obu stron mięso zdejmujemy z patelni do przestudzenia.
- Liście sałaty myjemy lekko przerywamy i przekładamy do dużej salaterki lub na spory talerz. Do sałaty dodajemy czerwoną kapustę, mięso i grzanki. Można wymieszać lub od razu poukładać według uznania.
- Sos: w małej miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z octem, sokiem z cytryny, sosem Worcester, musztardą Dijon, solą i pieprzem.
- Sosem polewamy sałatkę, dodatkowo posypujemy ją wiórkami parmezanu.