Pistacjowy Cheesecake
Skladniki na 20cm tortownice:
*200 gr herbatnikow czekoladowych
*90 gr masla
*250 gr filadelfii lub innego serka do smarowania (np. Bieluch)
*150 gr ricotty
*200 gr slodkiej smietanki 30%
*4 lyzki cukru
*10 gr zelatyny w listkach
Skladniki na paste pistacjowa
*70 gr pistacji
*1 lyzka oleju slonecznikowego
*1 lyzka cukru
Sposob wykonania:
Drobno pokruszyc herbatniki, dodac do nich roztopione maslo i dokladnie wymieszac,
Nastepnie wlac otrzymana mase do tortownicy wylozonej papierem do wypiekow i dosc mocno ja uciskac aby uformowac baze do ciasta, po czym umiescic w lodowce na 30min,
W miedzyczasie przygotowac paste pistacjowa, miksujac ze soba obrane pistacje, olej oraz cukier,
Nastepnie dodac do pasty ricotte, filadelfie i cukier i miksowac do otrzymania gladkiej masy
W malym pojemniczku rozpuscic zelatyne z lyzka mleka po czym dodac do uprzednio otrzymanej masy i szybko wymieszac,
Ubic smietane i delikatnie dodac ja do pozostalych skladnikow,
Wylac calosc na baze herbatnikowa i wstawic do lodowki na minimum 4 h
Wyjac z tortownicy i udekorowac drobno posiekanymi pistacjami
SMACZNEGO!!!