Czy to pączek? Czy to croissant? Nie! To CRONUT! Smażony jak pączki, ale powstaje z mieszanki ciasta francuskiego i drożdżowego! Sprawdźcie przepis na tą oryginalną słodkość!
liczba porcji: około 20 cronutów
składniki:
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 duże jajko
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g (1 saszetka) drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
- pół łyżeczki soli
- 30 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g zimnego masła, pokrojonego w cienkie plasterki
przyrządzanie:
- Wlewamy do miseczki wodę, mleko, wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem.
- Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, cukier i mieszamy.
- Dodajemy zimne masło w kawałkach (kawałki masła powinny być widoczne).
- Do masy dodajemy zawartość miseczki i mieszamy szpatułką w miarę delikatnie. Ciasta nie wyrabiamy! Powinno być klejące z widocznymi kawałkami masła.
- Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki, aby podwoiło swoją objętość.
- Wyjmujemy blat i rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o boku mniej więcej 40cm (lekko podsypujemy mąką stolnice i wałek).
- Rozwałkowane ciasto składamy na 3 części (jak list, część bliżej nas zakładamy do 2/3 wysokości ciasta, bok naprzeciwko zakładamy w taki sam sposób, aby przykryć warstwę na dole).
- Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy na kwadrat o boku 40 cm (czynność składania i rozwałkowywania powtarzamy jeszcze trzykrotnie).
- Podczas ostatniego rozwałkowywania zostawiamy kwadrat o grubości 1,3 cm.
- Z ciasta wycinamy kółka, a potem mniejszą okrągłą foremką wycinamy dziurki.
- Odkładamy krążki na blasze oprószonej mąką na około 1 godzinę (aż podwoją swoją objętość).
- Cronuty smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 *C (temperatura nie powinna być zbyt wysoka, gdyż pączki będą się robić szybko brązowe na zewnątrz, a zostaną surowe w środku).
- Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
- Cronuty możemy polukrować, posypać cukrem pudrem lub podać ze świeżymi owocami.
Zobacz też przepis na: Mini ptysie z bitą śmietaną