Oto przepis na aromatyczną i aksamitną zupę dyniową. Podawana z grzankami stanowi pomysł na sycący obiad!
składniki:
- 1 kg świeżej dyni,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 ziemniaki,
- pieprz, sól, curry
przyrządzanie:
1. Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki, kroimy.
2. Obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Potem dynię i ziemniaki. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez około 35 minut.
3. Miksujemy zupę na gładki krem i dodajemy przyprawy.
4. Robimy grzanki: chleb tostowy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie.