Oto pomysł na szybki i pożywny obiad. Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami, mozarellą i zielonymi oliwkami.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag pomidorów
- 15 dag mozzarelli
- łyżka masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Obieramy ziemniaki i kroimy je na plastry.
2. Pomidory myjemy i też kroimy na plastry.
3. Mozarellę kroimy w kostkę.
4. Formę żaroodporną smarujemy masłem i układamy w niej kolejne warstwy ziemniaków, pomidorów i mozarelli. Ostatni warstw powinny być ziemniaki.
5. Jajka mieszamy z mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem i wylewamy do formy.
6. Natkę pietruszki siekamy i oprószamy nią zapiekankę.
7. Pieczemy około 60 minut w temp. 220 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














