Oto niezwykle smaczny przepis na ciasto kokosowe. Dzięki mleczku kokosowemu, jest ono puszyste, wilgotne i baaaardzo kokosowe. Dosłownie rozpływa się w ustach. Pozwól sobie na chwilę przyjemności!
składniki:
- 200g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 350 g mąki
- soda oczyszczona
- kostka masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- 2 jajka
- 250 ml mleka kokosowego
- bita śmietana do dekoracji
przyrządzanie:
1. Smarujemy formę do pieczenia masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Mieszamy mikserem masło, cukier, ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodajemy jajka.
3. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe. Wszystko mieszamy.
4. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
5. Jak ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Ozdabiamy bitą śmietaną.
ZOBACZ TEŻ: Bita śmietana domowej roboty