Cinnamon rolls to najsłynniejsze bułeczki śniadaniowe w Ameryce. Rozpływające się w ustach ciasto i cynamonowy aromat sprawia, że śniadanie staje się niezapomnianym przeżyciem.
składniki:
- 600 g mąki
- 7 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/3 kostki masła
- 70 g cukru
- 3 jaja
- szczypta soli
oraz:
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
- 1/4 kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
przyrządzanie:
1.Mleko wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy masło i biały cukier.
2. Drożdże i 500 g mąki przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko z cukrem i masłem. Dodajemy sól. Miksujemy.
3. Dodajemy po jajku i potem resztę 100 g mąki.
4. Ciasto odkładamy, aby wyrosło.
5. Przygotowujemy nadzienie: cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem, masło roztopić w rondelku i przestudzić.
6. Ciasto wałkujemy i smarujemy naszym nadzieniem,
7. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę i kroimy na równe kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy w nagrzanym do 160 C piekarniku przez 30 minut.