Składniki na 4 porcje:
-
200 g borówek amerykańskich
-
świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
-
60 g cukru
-
300 ml śmietany kremówki 36%
-
100 ml mleka
-
3 łyżeczki żelatyny w proszku
-
1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
-
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-
1 łyżeczka cukru pudru
-
borówki amerykańskie, do dekoracji
W małym garnuszku umieścić borówki, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek.
Następnie żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte borówki, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia przed podaniem ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć bitą śmietanę na deserek borówkowy i ozdobić borówkami.
Smacznego :-).