Pierś z kurczaka uważana jest za delikates i najlepszą część we wszelakim drobiu. Dzisiaj chcę obalić ten mit i pokazać Wam takie małe cacka, które są o niebo lepsze od piersi. Tak na prawdę, to nawet nie pamiętam kiedy ostanio gotowałem tą część, którą jest niezwykle łatwo przesuszyć piecząc czy smażąc – staje się wtedy wiórowata i ciężka do przełknięcia tym bardziej bez sosu. Pierś jest najtrudniejsza do idealnego zrobienia, niejeden szef kuchni poległ na tym daniu!

Na moim fun pagu znajdziesz wiele innych inspiracji, zapraszam!
Do tej potrawy użyję mojego ulubionego sumaku, przyprawy o ktorej już pisałem przy okazji ciepłej sałatki z ciecierzycy
Składniki:
6 polędwiczek z kurczaka (3 na porcję)
szczypta sumaku
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
1/2 szkl. białego pół-/wytrawnego wina
pół awokado
garść orzechów włoskich
5 listków bazyli
małe ziemniaczki
Swieży rozmaryn
Sos:
3 łyżki tahini
3 łyżki jogurtu naturalnego
pół ząbka czosnku
5 liści bazylii
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:

2. Obgotuj ziemniaki ok 15 min lub wstaw do mikrofalówki miskę z ziemniakami i przykryj folią spożywczą – włącz na ok 15 min. Następnie piecz ziemniaczki z gałązką rozmarynu, oliwą, solą i pieprzem w temp. 190C przez 40 min, sprawdź czy są miękkie w środku -n powinny mieć chrupiącą skórkę!

4. Na patelnie wlej oliwę i dadaj masło, obsmarz po 1 min z każdej strony, dodaj pomidorki i wlej 1/4 szkl. wina. Oblewaj powstałym sosem mięso. Po 2 min powinny być gotowe. Szybko prawda?:)
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)

















