Nie jest to zwykła pomidorówka. aromatyczna, o bardzo intensywnym, ale przyjemnym smaku. Oto przepis na zupę mocno pomidorową.
składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 g przecieru pomidorowego
- 400 g pokrojonych pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- bazylia, oregano
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego przecier pomidorowy i pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Latem najlepiej użyć świeżych pomidorów, zimą mogą być z puszki. Całość zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Zupę gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy roztopione masło, które nada jej wspaniały aromat.
Zupę podajemy z mięsnym ravioli. Kilka pierożków układamy w głębokim talerzu i zalewamy zupą pomidorową. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy świeżą bazylią.