Skłasniki:
karp ok. 1 kilogram mięsa
½ kg. cebuli (cukrowa)
1 szt. korzenia pietruszki
1 szt. marchwi
1 szt. selera
½ pora
1 kajzerka czerstwa do namoczenia
jajko
natka pietruszki
1 opakowanie płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żelatyny
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
„Chrzan z Żurawiną” ETERNO
Wykonanie:
Karpia wyfiletować i delikatnie zdjąć skórę, mięso zmielić. Z warzyw oraz pozostałych częściach ryby ugotować wywar, doprawić do smaku, przecedzić i dodać żelatynę. Cebulkę i natkę posiekać w drobną kostkę połączyć ze zmielonym mięsem karpia, jajkiem i namoczoną bułką. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić na gładką masę. Na foli spożywczej ułożyć skórę a na niej przygotowaną masę rybną. Zwinąć szczelnie folią ruloniki i gotować na wolnym ok. pół godziny. Wystudzić pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zalać galaretą.
Podawać z Chrzanem z Żurawiną ETERNO.
Produkt dostepny na www.eterno.pl