Naszym zdaniem jest to zdecydowanie najlepsze połączenie ciasta francuskiego z pomidorami, fetą oraz szpinakiem.
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- 1/2 sera feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- śmietanka 30%
- 2 jajka
- oliwa
- sól, pieprz, oregano
przyrządzanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C
Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś do czasu, aż szpinak się skurczy.
Roztrzep w szklance śmietanę i jajko
Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką.
Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.
Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.