Jesienią zmienia się nie tylko nasza garderoba, ale i dieta. Ta nieco chłodniejsza pora roku dostarcza nam bowiem wielu wspaniałych smaków: grzybów, dyni, cukinii, papryk, gruszek czy jabłek. Warto korzystać z dobrodziejstw natury i przez najbliższe miesiące kosztować tych pysznych, sezonowych smakołyków. Pomysł na jesienne danie z wykorzystaniem jabłek, przygotował Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński.
składniki:
- 1 l wody
- 200 ml octu
- 100 g cukru
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz w ziarnkach
- 0,5 kg białej cebuli
- 200 g marchewki
- 5 płatów śledziowych
- kilka łyżek oleju
- 25 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 400 g jabłek
- 100 g masła
- 200 ml śmietany 36%
- 0,5 kg ziemniaków
- kilka listków roszpunki
przyrządzanie: