Arbuz to typowo wakacyjny owoc. Wykorzystajmy go zatem w naszych przepisach w tym tygodniu. Zacznijmy od wymienienia jego najlepszych zalet: Arbuz zawiera dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Dodatkowo wspiera pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca.
składniki:
- miąższ z arbuza
- dwie szklanki wody
- sok z cytryny
- syrop truskawkowy lub inny
- cukier - w zależności od potrzeb
przyrządzanie:
- Cukier połączyć ze szklanką wody. Dodać sok z cytryny i przez 3 minuty gotować. Pozostawić do ostudzenia.
- Usnąć pestki z arbuza. Zmiksować z drugą szklanką wody z syropem cukrowym.
- Sorbet arbuzowy przełożyć do metalowego naczynia i zmrozić.