Młode ziemniaki wymagają nieco innej techniki gotowania niż te stare. Za to są o wiele lepsze, chrupkie i genialnie smakują z podsmażoną cebulką, koperkiem, boczkiem czy bobem. Zobacz, ile i jak ugotować młode ziemniaki.
JAK UGOTOWAĆ MŁODE ZIEMNIAKI
- Najlepiej wybrać ziemniaki podobnej wielkości. Dzięki temu wszystkie ugotują się w tym samym czasie.
- Preferujemy gotowanie bez obierania ziemniaków. Ale za to trzeba je wcześniej dobrze wyszorować szczoteczką, aby usunąć brud i ziemie.
- Gotujemy wodę z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 kg ziemniaków) i wrzucamy do niej całe, nieprzekrojone ziemniaki.
- Gotujemy na średnim ogniu pod niepełnym przykryciem (zostawiamy lekko odchyloną pokrywkę)
- Gotujemy średnio 10-15 minut, jednak przed wyłączeniem gazu upewnij się, że ziemniaki są już gotowe.
- W tym celu wbij drewniany patyczek do jednego ziemniaka. Jeśli miękko wchodzi – ziemniaki są gotowe.