Domowy sernik z rosą to prawdziwe arcydzieło! Spróbujcie sami.
składniki:
Składniki na kruchy spód
- 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- małe jajko
- 2 żółtka jaj
- 100 g masła
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu z kubełka
- 4 żółtka jaj
- szklanka drobnego cukru
- 2 budynie bez cukru - proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki oleju
Składniki na bezową piankę
- 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
- szczypta soli
- szklanka drobnego cukru
przyrządzanie:
Jak powstaje “rosa” w serniku z rosą?
Rosa powstaje, gdy masa serowa jest mokra i zawiera tłuszcz. Dlatego też musi być rzadka a w składzie powinien się znaleźć olej. Dodatkowo pianka bezowa “piecze” się w temperaturze 150 stopni nie dłużej niż 15 minut. Cukier się skrapla i (po wyjęciu sernika z pieca i odłożeniu go w chłodne miejsce) ucieka na zewnątrz tworząc kropelki wyglądające jak poranna rosa.
Jak zrobić ciasto kruche?
Wszystkie składniki na spód umieszczam w dużej, szerokiej misce i łączę ze sobą palcami. Chwile wyrabiam, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijam w torebkę foliową i odkładam do lodówki na 30 minut (najczęściej jednak wyrabiam je wieczorem, by rano zacząć już piec sernik). Pamiętaj o tym, by odłożyć dwa białka z jajek do osobnej miseczki – użyjesz ich do upicia pianki bezowej.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – u mnie blacha o wymiarach 25/38 cm. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni ono całe dno formy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni.
Masa serowa do sernika:
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Nie obawiaj się dodawać aż 2 szklanki mleka (jeśli jednak Twój ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Tym razem na całą godzinę – temperatura 170 stopni. Cały czas pieczemy sernik – góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę.
Jak zrobić bezę do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce. Pamiętaj o tym, że do białek nie może się dostać żółtko.. nawet odrobina. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Po godzinie pieczenia sernika uchyl drzwi pieca i ostrożnie wyjmij blachę na zabezpieczony blat. Temperaturę w piecu zmniejsz do 150 stopni. Na masę serową (może Ci się wydawać, ze jest niedopieczona i miękka) zacznij wykładać sztywną pianę bezową. Szybko i sprawnie wyrównaj powierzchnię. Postaraj się wypełnić wszystkie szczeliny. Możesz wykonać jeszcze wzorek na piance np. używając szpatułki z falami do zdobienia tortów. Jak najszybciej ponownie umieść sernik w piekarniku. Temperatura 150 stopni – 15 minut pieczenia. Po tym czasie od razu wyjmij formę z pieca i odłóż w chłodne miejsce – nawet na podłogę.
Kropelki rosy pojawiają się na powierzchni pianki bezowej już po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca. Po 40-50 minutach będą już wszystkie.