Sezon na wino trwa cały rok. Jest nieodłącznym elementem spotkań, randek ale i samotnych wieczorów pod kocem. Często jednak nie wiemy, jak prawidłowo je serwować. Krótki przewodnik pomoże Wam wydobyć z niego maximum smaku. Jesień to idealna pora aby z winem poeksperymentować. Rzućmy okiem jak je podawać i do czego pasuje. Koniecznie też wypróbuj nasz przepis na grzańca!
Jak serwować?
Wina markowe podaje się w butelce, poza winami z bieżącego rocznika. Powinny natychmiast zostać przelane do ozdobnej karafki. Daj im chwilę, aby się nieco ulotniły. Do zwykłego obiadu wystarczy tylko jedno wino. Dostosuj rodzaj do głównego dania. Butelkę z winem należy rozstawić tak, by goście mieli do niej łatwy dostęp. W czasie oficjalnej kolacji, nie stawiaj jej na stole, kieliszki napełniaj w miarę potrzeby. Nalewaj wina do kieliszka delikatnie, podkręcając butelkę, by krople nie spadły na stół. Możesz również owinąć szyjkę butelki białą serwetką.