Kremowa zupa porowa z dodatkiem płatków owsianych, przyprawiona gałką muszkatołową, bardzo delikatna i nieziemsko pyszna.
składniki:
- 350 g porów ( około 3 sztuki)
- 100 g małych ziemniaków ( 2 małe)
- 50 g płatków owsianych
- 1,5 l wywaru
- około 450 ml wody
- odrobina masła i oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Pory kroję w krążki, ziemniaki w kostkę, całość podsmażam na maśle z odrobiną oleju w dużym garnku.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną, wlewam gorący bulion, dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej oraz 50 g płatków owsianych.
- Zupę gotuję około 25 minut. Następnie miksuję na gładki krem, dolewając wodę ilość w zależności jaką chcę uzyskać konsystencję.
- Zupę jeszcze gotuję przez 5 minut w razie konieczności doprawiam.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIA POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>>>>